De generatie's

De Foundation van de Savannah kat is de Serval. De Serval is de voorvader van de Savannah kat. De Serval is gekruist met een gewone huiskat en hier uit is de Savannah ontstaan. De eerste generatie Savannahs zijn algemeen bekend als de Filial Savannahs. U ziet dat de term F1, F2, F3, F4 en F5 enz worden gebruikt. De “F” staat niet zoals veel mensen denken voor Foundation (fundering) maar voor Filial (Generatie). De “F” staat voor generatie van . F1 ( Filial 1) betekend 1 generatie van iets verwijderd , F2 betekend 2 generaties van iets verwijderd , F3 generatie betekend 3 generaties van iets verwijderd, enz. . In het geval van het Savannah ras, wordt de term gebruikt om generaties van de Savannah kat te tonen die het verwijderd is van de Serval (de Foundation kat). Als we over de F1 spreken dan hebben we het over een Savannah waarvan de vader een Serval is. De moeder poes (maakt niet uit welke generatie deze is) is dus gedekt door een Serval. De kat is dus een 1e generatie na de Serval. Als we het over een F2 Savannah hebben dan hebben we het over een kat waarvan de opa een Serval is. De moederpoes is zelf een F1 Savannah en is gedekt door een Savannah kater (generatie vanaf F5, maar maakt niet uit welke generatie. Voor het percentage Serval bloed en het formaat liever een F5 dan een lagere generatie kater. Maar het blijft een F2 Savannah ook als ze gedekt word door een F7. Als we het over een F3 Savannah hebben dan hebben we het over een kat waarvan de overgrootvader een Serval is. De moeder is dan altijd een F2 Savannah enz. In elke Filial (generatie) zit een bepaald percentage Serval bloed en een percentage gedomesticeerde kat.

Een Serval met een F1 Savannah geeft een hogere percentage wild bloed dan een Serval met een andere gedomesticeerde kat. Dit is natuurlijk vrij simpel uit te leggen, omdat er in een F1 Savannah al minimaal 50% Serval bloed aanwezig is en in de gedomesticeerde kat is dit percentage o%. Met een kruising tussen een Serval en een hogere generatie Savannah kan je dan ook tot een F1 komen met 75% Serval bloed. Deze Savannah katten zijn dan ook groter en komen dichter bij de Serval. Ook wat karakter en uiterlijk betreft gaan ze dan weer meer op hun voorvader lijken. Voor een 75% percentage Savannah geldt echter wel dat ze daardoor ook weer moeilijker in huis zijn te houden, omdat ook het gedrag van de Serval voor 75% terug gefokt is in de kat.

Het streven van een goede Savannah fokker is naar het verkrijgen van het schitterende uiterlijk en de grote en een stukje karakter van de Serval alleen dan in een lagere generatie. Eigenlijk proberen wij een kat te fokken die eruit ziet als een Afrikaanse Serval alleen dan één die alle “negatieve “eigenschappen van de Serval achter zich heeft gelaten. Voor zover je van “negatieve “eigenschappen kan spreken natuurlijk. We hebben het hier over de natuurlijke trekjes van een Serval die wij liever niet in huis terug zien, zoals het met urine afbakenen van zijn territorium (sproeien) of het stuk kauwen van het bankstel omdat het lijkt op een zachte prooi. Waar alle generaties vrouwelijke Savannahs over het algemeen vruchtbaar blijken, zijn de katers steriel (onvruchtbaar) tot de vijfde generatie (F5). Alle katers vanaf de F1 t/m de F4 behoren te worden gecastreerd en als huisdier te worden verkocht. Het komt per uitzondering wel eens voor dat een F4 kater vruchtbaar blijkt te zijn.

Savannah poezen worden dan ook gedekt door F5 (of lagere generaties, F6, F7, etc.) Savannah katers, of door een ander gedomesticeerd ras: Oosters Korthaar,Ocicat, Egyptische Mau en de Europese Korthaar worden door TICA erkend als toegestane rassen, maar prachtige katten werden ook verkregen door te kruisen met Serengetis, Bengalen en zelfs Maine Coons (voor het formaat) om er maar een paar te noemen, maar deze zijn tegenwoordig niet meer toegestaan om te gebruiken om Savannah katten te fokken.

Toegewijde fokkers zorgen er nu voor dat het in de nabije toekomst mogelijk is het ras verder te verbeteren met uitsluitend gebruikmaking van Savannah X Savannah. F1 Savannahs zijn zeldzaam en duur. De aanvangskruising tussen Serval en gedomesticeerde kat gaat moeizaam, gezien het grote verschil in formaat tussen de twee katten en ook omdat er een verschil in draagtijd is tussen Serval en huiskat (65 dagen voor laatstgenoemde en 66-77 dagen voor de Serval). Als gevolg kunnen sommige F1 Kittens prematuur geboren worden en dag en nacht zorg nodig hebben.

Daarom is de aankoop van een savannah niet goedkoop. Dit omdat het fokken van hun veel kost en veel tijd vergt voor de gewenste resultaat te verkrijgen. Met verdere vragen kun je ons altijd contacteren.